Ekspozycja na parterze ma charakter retrospektywny, została podzielona na strefy:

1. Zanim powstał Kanał Elbląski
Historia powstania i dzień dzisiejszy najstarszego kanału wykopanego już w 1334 r. włączonego później w system.

2. Uwarunkowania powstania Kanału Elbląskiego
Tło historyczne, polityczne i ekonomiczne powstania Kanału Elbląskiego

3. Georg Jacob Steenke - daty, postaci, wydarzenia
Spojrzenie na przygotowania i budowę Kanału Elbląskiego w ujęciu biograficznym

4. Model pochylni
Ruchomy model pochylni Buczyniec prezentujący pełny cykl pracy

5. Historia budowy Kanału Elbląskiego
Postawione cele i założenia, najistotniejsze problemy i zastosowane rozwiązania, etapy budowy i ciekawe konstrukcje

6.Rewitalizacja Kanału Elbląskiego
Najważniejsze informacje o rewitalizacji kanału w latach 2007 - 2015; przebieg, zakres i reminiscencje

7. Wystawa czasowa
Stała wystawa przygotowana przez PGW Wody Polskie prezentuje w tym miejscu fotografie obiektów remontowanych podczas rewitalizacji kanału w układzie przed i po remoncie.
Stowarzyszenie Miłośników Kanału Elbląskiego NAVICULA umieszcza w tym miejscu aktualne wystawy czasowe.

8. Sala multimedialna
Tutaj zwiedzający zapoznają się z filmem o Kanale Elbląskim przygotowanym na zlecenie PGW Wody Polskie.
Na życzenie zwiedzających mogą być wyświetlone filmy z cyklu Tajemnice Kanału Elbląskiego, przygotowane przez Stowarzyszenie Miłośników Kanału Elbląskiego NAVICULA , w wersji polskiej i angielskiej.

W sali umieszczono portret Steenke autorstwa Adama Chmielewskiego, zwycięzcy konkursu plastycznego z 2014 r.
Na ścianie znajduje się podświetlana mapa Kanału Elbląskiego wykonana na podstawie archiwalnego dokumentu dołączonego do raportu Schmidta z 1861 r.

W sali umieszczono portret Steenke autorstwa Adama Chmielewskiego, zwycięzcy konkursu plastycznego z 2014 r. zorganizowanego przez Stowarzyszenie NAVICULA.

9. Info
Prezentowane plansze uzupełniają informacje multimedialne dostępne na monitorach oraz w Infokioskach również na piętrze

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok